Yapay Zeka ile Düşünceler Okunarak Söze Dönüşebilecek

Bilim gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor. Çağımızın en büyük icadı hiç şüphesiz gelişen yapay zeka teknolojisi. İnsanların yerini endüstri devrimi ile almaya başlayan makinalar , artık kendi beyinleri sayesinde karar verme yeteneğine de sahip olabiliyor. Bugünkü haberimiz ise makinaların düşünmesinden çok , insanoğlu düşüncelerinin yapay zekaya sahip makinalar tarafından algılanıp söze dönüştürülmesi ile ilgili.. Siz de bizim gibi heyecanlıysanız hadi başlayalım..

Yapay zeka ile geliştirilen bir cihaz sayesinde düşünceler okunarak sözlere dökülüyor. San Francisco’da California Üniversitesinden bir ekibin geliştirdiği deneysel beyin şifre çözücü, deneklerin beyinlerinden alınan sinyal kayıtlarını; yapay zeka, otomatik öğrenme ve konuşma sentezleyici ile birleştirdi.

Bilim adamlarının, beyin sinyallerini konuşmaya çevirebilmek için düşünceleri sözlü biçimde ifade etmeyi sağlayan kasları kontrol etmek amacıyla üretilen dürtülerden faydalandığı açıklanadı. Cihazın ilk denemeleri 5 gönüllü kişi üzerinde gerçekleştirildi. Gönüller onlarca test cümlesini okurken, bilim adamları da dudak, çene, dil ve gırtlaktaki sesi sözcüklere dönüştüren yüzden fazla kasa gönderilen nöral dürtüyü kayıt altına aldı.

Testin ikinci aşamasında sinyalleri, kas hareketleri veri tabanıyla eşleştirebilen yapay zeka sistemi yardımıyla, beyin sinyalleri sesli konuşmaya dönüştürüldü. Elde edilen sentezlenmiş konuşmada, dakikada 150 kelime ve yaklaşık yüzde 70 doğruluk payıyla cümleler türetildiği vurgulandı.

Şimdi deneyi ve sonucu kısaca özetleyelim ; Deneyde 5 kişi icat edlien makinaya bağlanıyor ve bunlara çeşitli metinler okutuluyor. Geliştirilen yapay zeka sahibi cihaz deneklerin metni okuduğu sırada verdiği sinyalleri ve kas hareketleri kayıt ederek bir veritabanı oluşturuyor. Daha sonra deneklere başka bir metin veriliyor okurken alınan sinyaller , veritabanındaki kayıtlı kas hareketleri ile birleştiriliyor ve düşünceler seslendirilmiş oluyor.

Profesör Edward Chang açıklamasında çalışmanın ilk kez kişinin beyin aktivitesine dayanarak, bütünlüklü sözlü cümleler oluşturabileceklerini ortaya koyduğunu söyledi. Sistemin, İngilizcede “sh” gibi uzatılan seslerde daha etkili olduğu da ifade edildi.

Yorum Bırakın

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açıktır.