Sosyal Medya Düzenlemesi: Adım Adım Neler Olacak?
Sosyal medya kapanacak mı ? Ekim ayının gelmesi ile en çok konuşulan konulardan biri de sosyal medyanın kapatılıp kapatılmayacağı konusu.. Bildiğiniz üzere daha önce Yaşanan Küfür olayından sonra Sosyal Medyanın denetlenebilirliği konusunda açıklar gündeme gelmiş ve Sosyal medya devlerine devletimiz , ülkemizde ofis açması ve temsilci bildirmesi çağrısında bulunmuştu. Ofis açıldı mı ? Açılmadıysa bundan sonra ne olacak ? Yazının devamında okuyabilirsiniz..
Bildiğiniz üzere 1 Ekim 2020 tarihinde hayatımıza dahil olan yeni sosyal medya düzenlemesi ile birlikte sosyal medya platformları 1 Ekim tarihine kadar ülkemizde ulaşılabilir bir temsilci bildirmek zorundaydı. Öte taraftan görünüşe göre pek çok platform buna pek sıcak yaklaşmadı. Bu noktada sürecin adım adım ilerlediğini ve sonuçta varılan noktanın kullanıcıları pek de memnun etmeyeceğini söyleyebiliriz.
Sosyal Medya Düzenlemesi: Adım Adım Kapanışa Doğru
Facebook , instagram , twitter gibi sosyal medya uygulamalarının ülkemizde milyonlarca kullanıcısı bulunuyor. Çoğu kişide bağımlılık derecesinde kullandığı bu uygulamaların devletimiz tarafından kapanma ihtimalinin olması bile bir çok kullanıcıyı rahatsız etmekte. 1 Ekim itibari ile sosyal medya düzenlenmesi için beklenen süreç başladı. Peki bu süreç nasıl devam edecek. Ay ve Ay , eğer istenen adımlar atılmazsa sosyal medya devleri ne gibi yaptırımlarla karşılacak.. Şimdi bu yaptırımları sizlerle paylaşalım..
Ekim 2020
1 Ekim tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile birlikte sosyal medya şirketlerinin ülkemizde ulaşılabilir bir temsilci bildirmesi gerekiyordu. Bu noktada bazı servislerin temsilci bildirdiği ancak Facebook, Instagram ve Twitter gibi önemli platformların bu talebi kabul etmediği biliniyor. Ekim ayı içerisinde bu bildirimin gerçekleşmeyeceği görünüyor. Ekim ayında bir yaptırım bulunmasada bekleme süreci resmen tamamlanmış oluyor.
Kasım 2020
Eğer platformlar önümüzdeki aya kadar temsilci bildirmeye devam etmezse ilk etapta 10.000.000 TL tutarında bir para cezası ile cezalandırılacaklar. Bu süreçte şirkete temsilci bildirmesi için uyarılar devam edecek ve talepler kabul edilmezse daha ileri düzeyde yaptırımlar uygulanacak.
Aralık 2020
Eğer ilk para cezasının tebliğini takip eden otuz günlük süreçte şirket hala bir temsilci bildirmezse bu durumda 30.000.000 TL tutarında ikincil bir para cezası uygulanacak. Yine şirkete temsilci bildirmesi adına yeni bir süre daha tanımlanacak ve talepler kabul edilmezse başka yaptırımlar uygulanacak.
Ocak 2021
Eğer ikinci para cezasının tebliğini takip eden otuz günlük süreçte sosyal medya platformları bir temsilci bildirmezse bu durumda platformlarda reklam yayın yasağı uygulanmaya başlanacak. Yani sosyal medya şirketleri platformlarda herhangi bir reklam yayını yapamayacaklar.
Nisan 2021
Reklam yayın yasağına karar verildikten sonraki üç ay içerisinde platformların temsilci bildirmesi için ek bir süre tanımlanacak ve bu üç aylık sürecin sonunda hala temsilci bildirilmezse internet sitesine ait bant genişliği yarı yarıya daraltılabilecek. Bu da siteye erişimde önemli sorunların yaşanabileceği anlamına geliyor.
Mayıs 2021
Bu kararın kabul edilmesini takip eden otuz günlük süreçte hala bir temsilci bildirilmezse bu durumda internet sitesine ait bant genişliği yüzde doksana varan oranlarda kısıtlanabilecek ki, bu da neredeyse bu siteye erişimin imkansız hale gelebileceği anlamına geliyor.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açıktır.