Domain Nedir? Nasıl Seçilir? Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

İnternet artık hayatın her köşesinde bizimle. İster kurumsal olsun ister bireysel herkes yavaş yavaş internette yerini almaya başladı. İnternette yer almak için 2 yol var. Birinci yol sosyal medya uygulamalarında ticari ya da bireysel hesaplar açmak ikinci yol ise kendi domain ve hostuna sahip olarak yer almak. Bu yazıda ikinci seçenekte yer alan domain konusunu işeyeceğiniz.. Domain nedir ? Nasıl alınır ? Domain alırken neye dikkat etmeli bunlar üzerinde durulacak..

Domain Nedir?

Domain ya da diğer adı ile Alan Adı, web sitelerinin internet üzerindeki dijital adresleridir. Kullanıcılar bir internet sitesine ulaşabilmek için IP adreslerini kullanabiliyor olsa da karmaşık rakamlar dizisini akılda tutmak zor olduğu için alan adları devreye giriyor.

Daha da anlaşılır olması için domaini şöyle anlatabiliriz. Günümüzde 5 yaşındaki cocuğun bile bildiği gooogle.com , Facebook.com gibi sitelerin isimleri birer domaindir. Eğer bu isimler ( domainler ) olmasaydı biz Google a girebilmek için yan yana rakamlardan ve noktalardan oluşan sayı dizeleri girmemiz gerekecekti. İnsanların aklında yer alabilmek için de akılda kalıcı ve kolay bir alan adını seçmek pek çok avantajı da beraberinde getirir.

URL ve Domain Farkı Nedir?

Buradaki ayrımı net bir şekilde yapabilmek adına kolay bir örnek üzerinden yürüyelim. Örneğin https://www.hosting.com.tr bir URL’dir. URL ise Uniform Resource Locator anlamına gelir. Dahası, uzun URL adresleri bir internet sitesindeki sayfaları tarif etmekte rol oynar. Örneğin https://www.hosting.com.tr/blog Hosting.com.tr alan adında yer alan blog sayfasının adresidir. Bir domaine sahip internet sitesinde istediğiniz kadar URL oluşturabileceğinizi unutmayın.

TLD Nedir?

Alan adları iki farklı kısımdan oluşur. Bunlardan ilki, belirlediğiniz harflerden veya rakamlardan oluşan kısımdır. Noktanın ardından gelen ikinci kısım ise alan adı uzantısı ya da TLD yani Top Level Domain olarak adlandırılır. Nitekim alan adı uzantılarının da kendi içlerinde pek çok çeşidi bulunur.

Her bir TLD çeşidinin farklı anlamları olabilir ve bazılarını kullanabilmek için özel belgeler gerekebilir.

Uzantılar genellikle ‘.com’ ya da ‘.net’ olarak tercih edilse de, bulunduğunuz ülkeye özel kodlarla tanımlamanız da mümkün. Bunun en popüler örneği ise ‘.com.tr’ olabilir. Tabii bu tip uzantıları tescil edebilmek için marka belgeleri, kimlik ve ekstra başka belgeler gerekebilmektedir. Eğer ticari işletmeniz için bu belgeleri temin ederseniz, ‘.com.tr’ alan adı uzantısını kullanabilirsiniz. “com.tr” ile biten bir domain kurumsal bir firmaya ait bir site açacaksanız daha resmi görülmesine sebep olacaktır.

Domain Nedir? Domain Kaydı (Tescili) Nasıl Yapılır?

Domain Kaydı (Tescili) Nasıl Yapılır?

Yeni bir girişim söz konusu olduğunda güçlü ve kalıcı bir imaj oluşturabilmek için alan adı seçimi oldukça kritik bir rol oynar. Bu nedenle kurumsal kimliğinize oturacak bir alan adı bulabilmek için derin ve kapsamlı bir araştırma yaparak başlamalısınız.

Domain, ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) yani İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca tahsis edilmektedir.

Bu kuruluşlar aracılığı ile istediğiniz bir alan adını isterseniz bir yıllık, isterseniz de on yıllık sürelerle tescil edebilirsiniz. Ülke koduna sahip alan adlarında ise bu süre azami beş yıl olarak belirlenmiştir. Yani bir alan adını satın alamazsınız ancak ödediğiniz ücret karşılığında belirli bir süre için kullanabilirsiniz.

Aldığınız alan adını geçerli süreler içerisinde tekrar tescil etmezseniz, başkalarının kullanımına açılır. Yani alan adınızı uzun süreler kullanmak istiyorsanız, yenilenme süresi içerisinde tekrar tescil etmeniz gerekiyor.

Bir alan adını tescil ettiğinizde öncelikli olarak bu hizmeti veren kuruluşun domain sorgulama paneline ulaşmanız gerekmektedir. Bu panelden kendi markanıza ya da işletmenize uygun alan adlarını sorgulayabilir, hangilerinin müsait ve hangilerinin dolu olduğunu görebilirsiniz.

Eğer çok beğendiniz bir alan adı varsa ancak başkasının kullanımına sunulmuşsa, sahibi ile iletişim kurmak isteyebilirsiniz. Bu durumda neler yapabileceğinizi öğrenmek için buradaki yazıya göz atabilir ve WHOIS hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

Domain Nedir? Domain Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Domain Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Tabii ki alan adı seçimi SEO (Search Engine Optimization) yani Arama Motoru Optimizasyonu açısından da önem arz etmektedir. Dolayısı ile alan adının uzunluğu, içerdiği karakterler ve anahtar kelimeler gibi kriterlere dikkat ederek tescil etmeniz yararınıza olacaktır.

1- Domain Uzunluğu

İyi bir alan adının en temel kuralı kolay ve akılda kalıcı olmasıdır. Bu sebepten ötürü uzun ve karmaşık alan adları oluşturmak, potansiyel ziyaretçilerinizle buluşmanızı engelleyebilir. Nitekim domain yatırımcılığında da maksimum 8 ila 10 karakterden oluşan alan adları tercih edilmektedir. Bu nedenle çok uzun alan adları seçmekten kaçınmalısınız. Kısa , öz , sitenin amacını belli eden ya da firmanın adının olduğu bir domain seo açısından sizi bir adım öne taşıyacaktır.

2- Domain Uzantısı (TLD)

Ülke koduna sahip olan alan adı uzantıları çeşitli evraklar ve belgeler sonrasında alınabilir. Bu nedenle ziyaretçiler açısından daha güvenlidirler. Eğer imkanınız varsa alacağınız alan adının ‘.com.tr’ uzantısına sahip olmasını sağlamalısınız.

Ayrıca oluşturacağınız alan adına ait potansiyel diğer uzantıları da satın almalısınız. Örneğin ‘.com’ alan adını tescil ettirdiniz ve internet siteniz zaman içerisinde ilgi görerek ziyaretçi çekmeye başladı. Bunun ardından başkaları ‘.net’ veya ‘.com.tr’ gibi uzantıları alarak size rakip olmaya çalışabilir.

Bu nedenle mümkünse ‘.com.tr’ ‘.com’ ve ‘.net’ gibi popüler uzantıları da tescil ettirmeniz faydalı olacaktır. Tabii bunların ölü bir yatırım olduğunu düşünmeyin. Sonrasında ‘.com.tr’ uzantısını kullanmak isterseniz, diğer uzantıları da ‘.com.tr’ adresine yönlendirebilirsiniz.

3- Domain Karakterleri

Türkçe karakter içeren alan adları tam olarak sizi ifade edebilir ancak bunun küresel olarak doğru bir tercih olmayabileceğini hatırlatalım. Her ülkenin klavye sistemi farklı olduğu için domaininizde yer alan ‘ç’ ya da ‘ğ’ gibi harfler, sitenizin başka yerlerden ziyaretçi çekmesini engelleyebilir. Ayrıca bu tercih, SEO açısından da tavsiye edilen bir durum değildir.

4- Domain ve E-Posta İlişkisi

Kullandığınız alan adı ile bir internet sitesi oluşturmak isterseniz ayrıca bir hosting hizmeti satın almanız gerekecektir. Eğer çok sayıda çalışana sahipseniz ve dolayısı ile çok sayıda e-posta oluşturacaksanız, hosting paketi tercihiniz sırasında dikkatli olmalısınız.

Nitekim kurumsal e-posta adresleri işletmeniz için en önemli bileşenlerden birisidir ve uzantısı domain olan e-posta adresleri  (isim@siteadi.com gibi) size daha kurumsal ve daha güvenilir bir imaj çizecek, dolayısı ile de müşteri gözünde prestij kazanmanızı sağlayacaktır.

Yorum Bırakın

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açıktır.